Zwart-tan cavia's


De zwart-tan cavia is één van onze grote liefdes... het zijn prachtige zwarte, glanzende dieren, met een mooie stevige bouw, flinke schouderpartij en mooie ronde kop. De warme, rode uitmonstering maakt het dier uniek en duidelijk te onderscheiden van de 'gewone' zwarte cavia.


Luca

Luca is één van de onze fokberen. We gebruiken hem om een warmere tan kleur en een ruimere uitmonstering op de dieren te fokken. Hij heeft ondertussen al een aantal zonen op de wereld gezet die op jonge leeftijd al behoorlijk goede showresultaten hebben geboekt. Zelf heeft Luca al een aantal keer een F op shows gescoord.                    
De uitmonstering

De Nederlandse standaard omschrijft de uitmonstering waar in Nederland de zwart-tan cavia aan moet voldoen, om goed te scoren op shows. De standaard beschrijft o.a. hoe de kop eruit moet zien: "De tankleur dient aanwezig te zijn aan de binnenzijde van de oren, rondom de ogen en neusgaten, bij de laatste hoe scherper belijnd hoe beter. De oogringen bij voorkeur van gelijke breedte, dienen gesloten te zijn en zo vurig mogelijk. Vanaf de mondhoeken loopt, naar achteren gaande, over de kaakranden heen een tankleurige streep, die aan de voorkant van de onderkaak duidelijk door de hoofdkleur wordt gescheiden. Aan de oorwortel van beide oren bevindt zich een tankleurige vlek."  De laatstgenoemde vlek wordt ook wel de oortoef genoemd en is voor veel tanfokkers een lastig punt, gezien deze vlek nogal eens wil ontbreken (zware fout) of te klein is (lichte fout).

De standaard beschrijft verder nog hoe te uitmonstering er op het lichaam uit moet zien: "De tankleurige buikbeharing is zichtbaar op de onderzijde van de flanken, hierboven bevinden zich, regelmatig verspreide tankleurige haren, de spitzen. De binnenzijde van de voor- en achterbenen is tankleurig. De voeten zijn voor de helft tangekleurd aan de bovenkant van de voeten. De warme tankleur loopt door tot aan de basis. Echter aan de binnenzijde van de voeten en nagels is tan toegestaan."
Rico is de door ons meest gebruikte fokbeer. We gebruiken hem veel omdat hij feitelijk een kopie is van zijn prachtige vader, Bailar. Bailar was een zwarte beer, en stamvader van de lijn. Het verschil tussen Bailar en Rico is dat Rico een zwart-tan cavia is. Met weliswaar een minimale tekening, hij is dus absoluut niet showgeschikt. Maar zijn nageslacht heeft over het algemeen een prachtig type en mooie bouw. Daarnaast geeft hij zijn mooie, korte en glimmende vacht goed door.

Rico

Lijn

We fokken deze kleurlijn al een paar jaar, en hebben voornamelijk gewerkt aan het verbeteren van het type en de bouw van de cavia's. Dit hebben we gedaan door zwarte dieren in te kruisen, en op deze manier het type zoals dat vaak wordt gezien bij de zwarte dieren, ook in onze zwart-tan lijn te krijgen. Het vergt veel geduld, om dat het inkruisen van zwarte dieren de tan uitmonstering doet teruglopen. Daarnaast wordt de tankleur ook minder warm. Daarna dus met veel geduld de kleur en uitmonstering weer terug op de diertjes fokken. Nu komen er langzamerhand steeds mooiere dieren uit met fraaie bouw en type, en met fraaie uitmonstering.

Caipirinha
Deze mooie zeug heeft zeer goede fokresultaten behaald. Op deze foto heeft ze een F 96 behaald op de ECC XL show. Hiermee werd ze beste gladhaar, op een totaal van ruim meer dan honderdvijftig gladhaar cavia's. Na haar showcarrière zijn we met haar gaan fokken. Zij is de moeder van onze veelgebruikte fokbeer Rico.     

Showen

Uit onze zwart-tan lijn komen regelmatig showgeschikte dieren, waar we dan ook graag mee showen. We hebben reeds een aantal goede showresultaten behaald met deze lijn, waar we best heel trots op zijn:

  • Caipirinha: beste C klasser op twee na, ECC Dordrecht 2013 (F 95)
  • Zumba: beste C klasser van de show, NCC IJmuiden 2013 (F 95)
  • Menea: beste gladhaar van de show, NCC IJmuiden 2013 (F 96)
  • Caipirinha: beste gladhaar op één na, ECC XL Barneveld 2013 (F 96)
  • Menea: beste cavia van de show (BIS), Caviashow Koudum 2013 (F 96)
  • Hallelujah: beste gladhaar op 1 na, NCC Tiel 2015 (F 96)
  • Have a nice Day: beste cavia van de show (BIS),Flevoshow Dronten 2015 (F95,5)

Nestjes en koppels

Het mag duidelijk zijn dat we fokken om met de dieren te kunnen showen. Toch blijven er wel eens wat dieren over die we niet show- en fokgeschikt vinden. Of dieren die we wel fokgeschikt vinden, maar waar we geen ruimte voor hebben. Deze dieren komen te koop. Wil je één van deze mooie diertjes? Neem dan contact met ons op via info@csbloem.nl.

.