Verzorging

Huisvesting


Cavia's zijn groepsdieren. Indien u nog geen cavia heeft, adviseren wij u twee jongen te kopen. De minimale afmetingen van de huisvesting voor twee cavia's is 50 cm bij 100 cm. Groter is echter beter. Cavia’s kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden. Binnencavia’s kunnen echter pas naar buiten wanneer de temperatuur hoog genoeg is. Rond de 18-20 graden. Een cavia die al buiten zit, kan buiten blijven. Wanneer het heel koud wordt kan wat extra hooi of extra huisjes voor warmte zorgen. Zorg wel dat een cavia goed beschut zit en uit de felle zon. Binnencavia’s kun je natuurlijk ook heerlijk buiten laten rennen in een speciale ren. Ze kunnen dan even de beentjes strekken en van het gras smullen.


 


Verzorging cavia's


Een cavia kan (net als de mens) geen vitamine C aanmaken. Het is dus van groot belang dat in het voer dat de cavia krijgt, voldoende vitamine C zit. Een cavia heeft brokjes, groente en hooi nodig. Geef een cavia geen konijnbrok, maar echt speciaal caviavoer. Hierin zit voldoende vitamine C toegevoegd. Daarnaast houdt de cavia erg van groenvoer, en ook hier zit vitamine C in.


Een cavia heeft ongeveer 30 – 50 gram brokjes per dag nodig.


Groentesoorten die je aan je cavia kunt geven zijn bijvoorbeeld:


 • Andijvie 
 • Komkommer
 • Sla
 • Paprika
 • Peterselie
 • Witlof
 • Spinazie
 • Wortels (ook het loof)
 • Tomaten


Bij groenten die veel vocht bevatten, rustig aan opbouwen en nooit teveel van geven.  Dit geldt eigenlijk ook voor de koolsoorten, deze kunnen gasvorming veroorzaken. Je kunt het rustig geven, maar met mate.Hooi moet onbeperkt aanwezig zijn in de kooi. Ze moeten de hele dag door kunnen knabbelen. Dit is van groot belang voor de spijsvertering. En natuurlijk moet schoon drinkwater te allen tijde aanwezig zijn.


Omgang


Omdat cavia’s prooidieren zijn en in de natuur van bovenaf gevangen worden, vinden ze het erg spannend om van bovenaf benaderd te worden. Bij voorkeur benader je je cavia dus van de zijkant of voorkant. Als je veel aandacht aan je cavia besteedt en hem vaak op de arm neemt, zal je cavia goed tam worden.


 


Cavia’s zijn ook schuildieren en verstoppen zich graag in huisjes of onder het hooi. Als je cavia nog moet wennen zal hij veel in het huisje zitten. Vaak zijn de meningen verdeeld over de schuilplaats als de cavia moet wennen. Er wordt gezegd dat de cavia sneller tam is als je het huisje overdag weghaalt en alleen ’s nachts neerzet. Mijn ervaring is dat wanneer je je cavia veel in de arm neemt in het begin, hij goed tam wordt. Ik heb dus wel altijd de huisjes laten staan.


Een cavia is een groepsdier en zit graag met een maatje. Maar welke kun je koppelen?


 1. twee zeugjes gaat over het algemeen goed
 2. twee beertjes zal goed gaan, maar je moet wel even letten op welke combinatie je maakt. Een volwassen beer kan goed met een jong beertje (tot ongeveer 7 weken), twee jonge beertjes bij elkaar zal ook goed gaan.
 3. een gecastreerde beer kan goed bij een zeugje